Meny

Kapha

Karaktär

En Kapha har oftast en hud som fuktig, fet, blek och mjuk. Håret är kan vara tjockt och vågigt. Oftast mörkt brun hårig. Både hud och hår har en tendens åt det fetare hållet. Kroppen är solid och kraftig. Tendens till övervikt. En Kapha går långsamt och eftertänksamt. Pratar sakta och är fåordig. Lyssnar mer än hon/han pratar.

 Kaphapersoner är omhändertagande, tålmodiga och kärleksfulla. Är mycket lojal, trofast och familjekär. Har ett vänligt sätt, mild och mjuk utstrålning, Stabil och pålitlig, en bra vän. Till skillnad mot en Pitta så tävlar inte en Kapha med någon utan går sin egen väg.

Gillar god mat och att tillbringa tid i sitt hem. Är oftast ”bra som det är”.

Element

Vatten, Jord

Balans/Obalans

En Kapha i obalans kan få övervikt, bihålebesvär, allergi, astma, luftrörsproblem, depression, klåda, kronisk trötthet (sover för mycket), svullna leder. Det som kan skapa obalans hos en Kapha är för mycket sömn, tung, fet och söt mat, för lite motion, mejeriprodukter, förskjuten dygnsrytm (lägger sig sent, sover länge).

Det är viktigt för en Kapha att bryta sitt gamla invanda mönster, att utmana sig själv lite. Daglig motion är ett måste. Att komma upp på morgonen är också viktigt för en Kapha, helst innan klockan sex. För att en Kapha inte ska hamna i obalans är det viktigt med lätt mat, äta när hon/han är hungrig, minska på söt och fet mat. Äta varm mat i lagom mängd, gärna kryddstark. 

Bra träning kan vara; ALL TRÄNING!!!

En Kapha har minst intresse av att röra sig men behöver det allra mest. Som sagt är all träning bra - intensiv, krävande och snabb. Långdistans löpning, terrängcykling, skidåkning, ishockey, styrkelyft osv.

Rekommenderade behandlingar:

Abhyanga , Vishesh, Shirodhara, Garshan (extra bra för Kapha), Marmabehandling, Kati Chikitsa, Shirodhara.

Aktuellt