Meny

Vata

Karaktär

En Vata har ofta oftast torr hy och ett hår som är torrt, mörkt, tunt och ostyrigt. Huden kan även vara tunn och narig. Kroppen är ofta tunn, smal, liten eller lång, låg kroppsvikt och tunn byggnad. En person med mycket Vata i sin konstitution kan ha dålig cirkulation i kroppen som oftast visar sig som kalla händer och fötter. De är oftast frusna och gillar inte kalla miljöer, med andra ord älskar de värme.

En Vata går snabbt och lätt. Pratar ofta snabbt/fort, lite nervöst, otydligt och gärna. De gillar att göra många saker på en och samma gång men dessa blir sällan slutförda. Lär sig mycket snabbt men glömmer, också snabbt. Kreativiteten bara flödar och det finns inte något stopp på alla idéer som kan dyka upp hos en Vata.  

Vata är nyfiken, flexibel, spontan, impulsiv och livlig. Ser ständigt nya möjligheter men kan aldrig riktigt bestämma sig, varför det sällan blir något slutförda. De kan vara så upptagen av annat att de glömmer av att äta och dricka. 

Element

Vatans element består av luft och rymd. Då luft har en förmåga att torka ut så har Vata en tendens till att få mycket torr hud, torra slemhinnor, förstoppning, torra läppar, sköra naglar osv. 

Balans/Obalans

Obalanser kan visa sig som oro i kroppen, sömnstörningar, förstoppning (kan vara under flera dagar), ökad gasbildning, ”harlortar”, ängslan, knakande leder, frusenhet, koncentrationssvårigheter. Det som skapar obalans kan vara stress, oregelbundenhet, för lite sömn, torr mat, för mycket resande (framförallt med flyg), kall mat och dryck och för lite vätska.

Då det är motsatser som balanserar är det viktigt för en Vata att meditera, tillföra värme, göra oljemassage men kanske framförallt, ha regelbundenheten i allt - sova (ca 8 timmar) och äta på regelbundna tider (frukost, lunch, middag) för att inte hamna i obalans.

Bra träning kan vara; promenader, yoga, lätt joggingtur, qiqong, simning, dans, golf, styrketräning.

Rekommenderade behandlingar:

Abhyanga (speciellt välgörande för Vata), Vishesh, Shirodhara, Garshan, Marmabehandling, Kati Chikitsa, Shirodhara.

 

Aktuellt