Vinter - Vata årstid
Generellt brukar man säga att November-Februari är Vata årstid men detta beror givetvis på var någonstans du bor och vilket väder det är. När löven börjar falla, frosten kommer och det blir minusgrader, is och snö då kan man vara säker på att Vata årstiden är här. Vata är till sin natur torr, kall och lätt vilket innebär att under vintertid så ökar dessa kvaliteér hos oss alla men främst hos de individer som redan har mycket Vata i sin konstitution. Vata består av elementen rymd och luft och i likhet med vinden så är den torr och lätt. Vata är den dosha som är mest rörlig och lättpåverkad och kommer den ur balans är det lätt att Vata drar med sig de andra doshorna, Pitta och Kapha.
Vata har sin lokalisering främst i tjocktarmen och vintertid då Vata ökar kan det kännas av som bland annat förstoppning och gaser i magen. Andra vanliga obalanser vid Vata överskott kan vara oro, sömnstörningar, värk i huvud, leder och rygg, torr hud, att man känner sig extra frusen osv. Därför är det extra viktigt under vintertid att äta varm och närande mat som grytor, gratänger och såser. Havregrynsgröt är alldeles utmärkt till frukost med lite blötlagda russin, kanel och kardemumma.
Försöka undvika alla kalla drycker men var noga med att få i dig tillräckligt med vätska, med fördel VARMT! Tillsätt gärna färsk ingefära i det varma vattnet och drick som ett te. Ett annat bra te för att få igång matsmältningen är kummin-koriander-fänkålste. Ta samma mängd av alla kryddor och häll på varmt vatten. Låt dra en stund och drick! Undvik koffein haltiga drycker som kaffe och cocacola för sent men även svarte te då dessa dels påverkar sömnen men även ger ett Vata överskott.
Det är också bra att minska intaget av rå och kall mat som kalla sallader men även torra livsmedel som knäckebröd, müsli, cornflakes m.m (då vi inte behöver mer av det torra). Smörj gärna inombords genom att använda ghee och olivolja vid matlagning.
Vata balanserande kryddor som är bra att använda är bland annat kanel, kardemumma, kryddnejlika, ingefära, saffran, oregano och muskot för att nämna några. Pepparkakan är en riktig ”Vatakaka” med dess härliga kryddor. Ät dock inte för många =). Det finns även färdiga kryddblandningar (churna) som kan användas direkt på maten. Söt smak som banan, dadlar, russin och mogen frukt är bra, likaså smakerna surt och salt. Undvik framförallt bittra smaker då den har en uttorkande och kylande effekt. De flesta obalanser börjar i magen och tarmarna så tänk på vad och hur du äter.
Det är extra viktigt med regelbundenhet för att inte Vata ska komma ur balans, regelbundna dagliga rutiner som att äta regelbundet, gå och lägga sig i tid (inte för sent ca 22) och gå upp samma tid (ca 06.00) samt daglig motion som promenader och yoga. Det är bra att att spara lite extra på sin energi och undvika alltför aktiv och kraftig motion. Några yoga övningar som kan vara bra för Vata är: Marjari-asana, Shashankasana, Ushtrasana, Halasana, Janu Sirsasana, Supta Pawanmuktasana, Ardha Shalabasana, Vajrasana och solhälsningen i ett lugnare tempo - för att nämna några asanas. Generellt kan man säga att de flesta framåt- och bakåtfällningar är gynnsamma för en Vata. Försöka någon gång per dag också att utföra andningsövningen Nadi Shodana (växelvis andning) Meditation är också extra bra för Vata denna tiden på året.
Då vata till sin natur som sagt är torr och kall är det extra viktigt för de med med mycket Vata i sin konstitution att ta på sig varma kläder och att skydda panna, öron, mage och ländrygg från drag och kyla. En kopp varm mjölk (ekologisk lantmjölk) kan passa bra innan sänggående - det ger en lugn och behaglig sömn. Koka upp lite mjölk och låt det småkoka ca 5 min. Häll upp i kopp och när det är lagom varmt för att dricka, ta bort ”skinnet” som bildats och tillsätt lite ghee samt en liten nypa av vardera kardemumma och muskotnöt.
Använd eteriska oljor som ingefära, citron, vanilj och ros som rumsspray, i en aromalampa eller droppa på en aromasten för en ögonblicklig och önskvärd stämning i rummet.
Den här tiden passar en behandling med Abhyanga bäst. Denna behandling balanserar Vata på nolltid med dess varma olja, omhändertagande och lugna rörelser. Abhyanga är en helkroppsmassage från topp till tå.