Meny

Workshops/Kurer

Workshop - Mudra

Mudras är speciella handställningar som har används sedan urminnes tider i många länder. I den Indiska filosofin har man lärt sig hur fingrarna rör sig och rör varandra påverkar flödet av prana (vår livsenergi). Yogis har använt exakta hand- och fingerröreler för fysisk- och mental läkning.

Vår kropp är enligt Ayurveda uppbyggd av de fem elementen - luft, rymd, eld, vatten och jord. Genom mudras kan man balanserar dessa fem element i vår kropp -  såväl psykiska som fysiska obalanser genom att styra vår Prana - livskraft - till de olika områdena. Mudras hjälper till att skapa en inre styrka, eliminerar trötthet, oro och ångest, hjälper till att minska stress, lugnar sinnet och skärper vår intuition. Du behöver inte sitta i meditation, pranayama eller annat för att utföra det. Utan kan göras när som helst under dagen - när du sitter på tåget, tittar på tv, promenerar eller hur just du fördriver din tid. 

På workshopen går vi igenom och provar olika mudror som du lätt kan använda i vardagen. Vissa mudras kommer vi också koppla ihop med pranayama (andningsövningar)

Litet kompendium ingår.

 

Workshop - Shatkarma

Shatkarma är olika reningstekniker som man använder sig utav i yoga. Dessa tekniker syftar till främja hälsa, att balansera Vata, Pitta och Kapha men även att väcka och rikta energin i kroppen och sinnet.

Under eftermiddagen kommer vi mixa teori med praktiska övningar; Neti, Nauli, Kapalbhati och Trataka.

Det kommer bli en spännande eftermiddag med chans att verkligen prova dessa tekniker och få en bättre förståelse för dem. Vi kommer gå igenom råd, försiktighetsåtgärder och när man inte bör utföra dessa alls så du på egen hand kan fortsätta hemma om du har möjlighet och vill.

Du kan även delta om du är gravid men kommer då få utföra Neti och Trataka som praktiskt övning och inte de två övriga.

 

Workshop - Winter Vata

Enligt Ayurveda så står Vata också för vår rörelseenergi - allt som har med vår rörelse i kroppen att göra som andningen, blodcirkulationen, nervsignaler, muskelrörelser osv. 

Under denna workshop går vi igenom vad Vata betyder för vår hälsa -  vanliga orsaker till obalans, styrkor och svagheter för Vata. Du får också med dig enkla egenvårdstips som kan vara bra under Vataårstiden (vintern). Yogapasset kommer att vara anpassat för Vata med både kroppspositioner (asanas), pranayama (andningsövningar) och yoga nidra (djupavslappning).

För en Vata är det viktigt att tänka på att hela tiden ”grunda” sig på yoga mattan, att stanna upp en stund i varje rörelse och bara landa i stunden som är, att ta några fler andetag är vad du vanligtvis gör i varje position.

Passar för alla som vill veta mer om Vata - både för dig med och utan Vata i din konstitution. Då vintertid räknas som Vata blir vi alla påverkade på ett ellera annat sätt av denna rörliga dosha.

 

Ayurveda - föredrag

Ayurveda betyder kunskap om livet och baseras på det enkla och naturliga. Det är ett heltäckande hälsosystem som bygger på självinsikt och handlar om att skapa en balanserad livsstil genom förebyggande friskvård.

Vata, Pitta och Kapha är de principer som ger oss vår personliga grundkonstitution. Det är denna konstitution som gör oss alla unika, både med styrkor och svagheter. Föreläsningen ger en introduktion till Ayurveda och dessa principer men vi kommer också gå igenom Ayurvedans bakgrund och dess kunskap om dygns- och årstider, kost, sömn och mycker mer som man kan använda sig av för att balansera sin hälsa.

 

Ayurveda & Yoga i vardagen

Ayurveda och yoga är fantastiska redskap för att skapa energi och balans i din vardag.
Under dagen kommer du få kunskap om Ayurveda och hur du kan använda dig utav detta för att reglera stress och andra utmaningar i vardagen. Du kommer få en inblick i de olika dosorna (Vata, Pitta och Kapha) och hur de kan skapa balans så väl som obalans och hur man kan justera dessa via ayurvediska rutiner, tips, oljor, andningsövningar och mat, och på så sätt få igång kroppens egna självläkningssystem. Vi kommer också under dagen att utföra yoga som är indelat i flera mindre pass så du lättare ska kunna få in yogan i din vardag.

Varma sköna kläder som är lätta att röra sig i rekommenderas. Yogamatta finns att låna, men ta gärna med egen om du vill.
Inga förkunskaper krävs.

 

Ayurveda - heldagskurs

Under denna kurs får du lära dig mer om Ayurvedans personlighetstyper - Vata, Pitta och Kapha. Vad deras funktion, styrkor och svagheter är och vad du kan göra för att få en så sund och hälsosam livsstil som möjligt.

INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
Bakgrund och historia om Ayurveda.
Den personliga konstitutionens funktion, styrka och svaghet.
Äta medvetet och balanserat för en effektiv matsmältning.
Vilken kost som är lämplig för den personliga konstitutionen.
Dagliga rutiner.
Sömn- och sömnstörningar.
Egenvårdstips som kan rätta till vanliga obalanser.
Vikten av att andas medvetet samt andningsövningar och mycket mer.

Inga förkunskaper krävs. Medtag anteckningsmaterial.

 

 

Vad tycker andra om kurserna:

”En bra struktur med blandning av föreläsning och praktiskt arbete” (Ayurveda - heldgskurs)

” Givande och mycket intressant och lärorikt! Ny insikt att ta med mig!

”Mycket trevlig och kunnig kursledare ”

”Positiv och lyhörd ledare, som gav svar på frågor snabbt”

"Helt fantastiskt, lärde mig massor som jag inte visste innan. Det bästa med kursen var uppdelningen med aktiv yoga och sitta still och lyssna. Vill gärna gå en gång till. Synd att du bor så långt bort"  (Ayurveda & Yoga i vardagen)

”Väldigt nöjd med innehållet i kursen och Therese berättar på ett sätt som gör det intressant och lätt att ta till sig” (Ayurveda - heldagskurs)

"Det bästa med kursen var nya yogaövningar, fått mig att vilja veta mer. Therése har en lugn och bra röst, tydlig och pedagogisk" (Ayurveda & Yoga i vardagen)

"Den här kursen har varit givande. Finns många saker som jag vill tänka på framöver i mitt vardagsfungerande. Det bästa med kursen vara att få lärdom framöver. Jag behöver ta tag i mina rutiner" (Ayurveda & Yoga i vardagen)

 

Minimum 5 deltagare på alla workshops/föreläsningar.

 

 

Aktuellt